Cohost sėkmės istorija: Nuo 1 iki 100 apartamentų

Kiekvieną vasarą Palangos ir Klaipėdos verslininkai dirba pasiraitoję rankoves. Karšta saulė, vėsinančios jūros bangos ir nuostabus oras į kurortą privilioja itin daug svečių. Tuo džiaugiasi pajūryje trumpalaikės nuomos administravimo įmonę Cohost.lt įkūręs tėvo ir sūnaus duetas – Dainius ir Mantas Srėbaliai. Pradėję nuo vieno kambario nuomos, šiemet jie skaičiuoja jau 13 veiklos metus. Nuo pat pradžių viskuo – namų tvarkymu, bendravimu su svečiais, reklama – užsiimanti šeima šiandien nuomos administravimu rūpinasi už kitus. Apie tai, kaip kilo verslo idėja ir, ko prireikė, kad ji taptų realybe, pasakoja Cohost.lt vadovai Dainius ir Mantas.

Pati pradžia

Prieš daugiau nei dešimtmetį Srėbalių šeima pasielgė, kaip dažnas lietuvis neišdrįstų. Surizikavo ir į vieną iš trijų kambarių savo namuose prie jūros įsileido nepažįstamus. Cohost.lt vadovas Dainius prisimena, kad pats sumanymas kilo netikėtai, kai ilgąjį savaitgalį Šventojoje dėl žmonių antplūdžio labai trūko vietų nakvynei. „Tai lyg pirmasis mūsų airbnb. Tai platforma, startavusi nuo idėjos sujungti tuos, kurie turi laisvą kambarį ir gali jį nuomoti. Taip mes ir pradėjome – nuo vieno kambario per karščius ir per didžiausią piką“, – priduria įmonės įkūrėjas Mantas.

Pasak Cohost.lt vadovo ir tėčio Dainiaus, „nuo to karto, kai nuomos kainos kurorte būdavo aukščiausios, išnuomodavome vieną kambarį. Taip su poilsiautojais kartu gyvenome visą sezoną. Kitomis vasaromis su šeima persikeldavome į mažesnį išsinuomotą butą, o kotedžą užleisdavome atvykusiems atostogų. Viso kotedžo nuoma atnešdavo šeimai didesnį pelną. Visada dirbome visa šeima kartu. Aš, pats daug metų dirbęs viešbučiuose, rūpinausi reklama, pardavimais, rezervacijomis, o žmona Ilona –  tvarka ir švara“.

Tušti butai ir neefektyvus darbas

Užsiimti trumpalaikės nuomos administravimu Srėbalių šeimą paskatino aplinkiniai: „Iš pradžių draugai palikdavo raktus, patikėdavo savo butą. Žinojo, kad mes juo tinkamai pasirūpinsime, sutvarkysime, įleisime nuomininkus. Pažįstamas per pažįstamą – nuo to ir pradėjome. Net nuomos sutartis pradžioje, būdavo, pamiršdavome pasirašyti. Vėliau atkreipėme dėmesį, kad pajūryje daug žmonių laiko tuščius butus. Atrodo, butas yra puikios būklės, galėtų nešti pelną ir tuo pačiu patys savininkai galėtų norimu laiku jame apsistoti. Taip būtų galima klientams  padėti uždirbti ir tarsi apmokėti jų atostogas “, – pasakoja vadovas Dainius.

Prie Cohost.lt idėjos įgyvendinimo prisidėjo ir tai, kad šeima matė neefektyvų darbą ir žinojo, kaip viską padaryti geriau. „Žinome tokių atvejų, kai žmonės bandė patys prilakstyti, privažinėti iš tolimesnių miestų, kad pasirūpintų savo būstu. Pavyzdžiui, šeima gyvena Kaune, turi prie jūros du butus, priima svečius savaitei, patys atvažiuoja juos įleisti, tada po savaitės – sutvarkyti. Jei klientas nori dviem ar trims naktim apsistoti, pasako, kad nėra vietų –  jam tiesiog neapsimoka taip toli važiuoti“, – teigia Dainius.

Idėjos iš svetur

„Jūra visada buvo šalia manęs“, – sako Mantas, dar visai nesenai prisiėmęs jaunatvišką riziką –  palikęs gerą, bet nepatikusį darbą sostinėje ir grįžęs į gimtąjį pajūrį tam, kad kartu su tėčiu galėtų įgyvendinti bendrą idėją – įsteigti nuomos administravimo įmonę.

Tarptautinį verslą Vilniaus universitete studijuodamas Mantas daug keliavo: pasinaudojęs programa „Work and Travel“ vieną vasarą praleido Amerikoje, vėliau mokėsi Marselio bei Lisabonos universitetuose. Būtent čia Mantas pirmą kartą  išbandė airbnb nuomos platformą.

Cohost.lt įkūrėjas kelionėse matė ir galėjo palyginti, kaip poilsiautojus sutinka, kaip su jais bendrauja užsieniečiai, ką iš jų būtų galima pasiskolinti. Užsienyje Mantas liko nustebintas nuomotojų svetingumu: „Apsistojęs Niujorke, pas žmones bute, buvau labai šiltai priimtas – pats savininkas siūlė parvežti iš oro uosto ir kartu su juo vykti į vakarėlį ant dangoraižio stogo. Studijuodamas Portugalijoje taip pat keliavau po regionus. Vienoje nuomojamų vietų į nakvynės kainą buvo įskaičiuotas ir pilnas šaldytuvas maisto. Savininkui nugirdus, kad ieškome, kur išsinuomoti automobilį, jis pasiūlė pasinaudoti jo transportu“.

Klientai jais pasitiki

„Iš šono atrodo paprasta, bet, norint 100 proc. užtikrinti nuomojamo būsto užimtumą, reikia įdėti daug pastangų“, – tikina Mantas. Dėl to Cohost.lt įkūrėjai neseniai į komandą priėmė naujų darbuotojų: „Supratome, kad plėstis negalime neįdarbinę daugiau žmonių. Tiesiog nebespėjome – visą dieną užėmė tvarkymas, skalbimas ir poilsiautojų rūpesčių sprendimas“.  

Šiandien įmone pasitiki jau daugiau nei 100 prie jūros būstą turinčių klientų iš skirtingų Lietuvos miestų ir užsienio. Neseniai Cohost.lt sulaukė puikaus įvertinimo: vienas šeimos administruojamų namų atsidūrė booking.com sudaryto Šventosios TOP 20 sąrašo viršuje – užėmė 1-ąją vietą, kitas – airbnb.com platformoje Lietuvos TOP 20 užima 5-ąją vietą. Mažiausias įmonės administruojamų būstų įvertinimas siekia 9,1 iš 10. „Balas galėtų būti aukštesnis, tačiau ne visi savininkai atkreipia dėmesį į mūsų siūlomus pakeitimus bei pastabas“, – tikina Dainius.

Mantas ir Dainius visada yra pasirengę padėti ir pasidalyti patirtimi tiek su esamais, tiek su būsimais klientais. „Mums skambina žmonės, domisi, kur ir kokį butą nusipirkti, kur geriau investuoti. Labai gerai, jei galime užsiauginti klientą, pagauti jį laiku, kol dar neįrengė būsto nuomai, nes dažnai būna atvejų, kai yra investuojama ten, kur visai nereikia. Pajūris – gera vieta investuoti, tačiau reikia žinoti, kaip“, – teigia Mantas.

Airbnb nuoma: 10 patarimų, kaip dirbti sėkmingai

Airbnb nuoma: 10 patarimų, kaip dirbti sėkmingai

Airbnb nuoma pasiekė neįprastą augimą savo industrijoje nuo pat veiklos pradžios, 2008 metų, turėdami daugiau nei milijoną apartamentų skelbimų šimtas devyniasdešimtyje šalių. Airbnb sėkmė yra pagrįsta paprasta prieiga bet kam, kas turi laisvą kambarį ar apartamentus....

read more
Eglės apartamentai – gamtos ir modernizmo duetas

Eglės apartamentai – gamtos ir modernizmo duetas

Tai inovatyvus ir šiuolaikinis projektas, sujungiantis technologijas, meną ir gamtą. Gyventojų patogumui ir komfortui, Eglės apartamentai įsikūrę pačiame Palangos mieste, tarp Kęstučio ir Dauganto gatvių (S. Daukanto g. 31). Iki jūros pėsčiomis vos 7 minutės, iki...

read more